Katten brengen muizen mee, waarom?

Katten september 8, 2016

katten brengen muizen mee

Katten waren vroeger bij uitstek de beste vangers van ongewenste dieren in huis; het vangen van knaagdieren was heel belangrijk. Tegenwoordig hoeft dat niet meer, dus waarom doen ze dit nog steeds? Katten brengen muizen mee als cadeautje.

Katten brengen muizen mee, waarom?

Een huiskat hoeft niet te jagen, want hij krijgt natuurlijk brokjes in zijn voerbakje. Toch hebben veel katten de behoefte om prooien te vangen. Dr. Christensen Bell van Veterinary Behavior Consultations vertelt dat voornamelijk moederkatten dit verdrag vertonen. Het is namelijk een onderdeel van het ouderschap. Ze brengen dode vogels en muizen mee naar hun huis om de kittens te leren over de prooi en over het vangen ervan.

Maar niet alleen moederkatten vangen prooien en brengen ze mee naar huis. Ook andere katten brengen muizen mee als ‘cadeautje’. Het kan dan zijn dat ze eigenlijk al genoeg gegeten hebben en het hapje mee hebben genomen om later te eten. Maar katten kunnen ook gewoon een trofee van hun jacht meenemen als trots. Sommige houden helemaal niet van muizen.

Volgens Christensen Bell zijn katten kieskeuriger over wat ze eten dan over wat ze vangen. Ze vinden de jacht gewoon te leuk. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat katten muizen veel vaker meenemen en niet eten, dan wel eten. Er werden geen resten van muizen teruggevonden in het maagdarmkanaal.

Wat kun je er aan doen?

Het komt best vaak voor dat baasjes onbewust hun katten aanmoedigen om nog een keer met een dode muis thuis te komen. De kat krijgt extra aandacht en dan zal hij er waarschijnlijk nog een keer één meenemen. Het is dus belangrijk om er geen aandacht aan te besteden, want je wil je kat niet het idee geven dat het goed is wat hij doet. Maar straffen is ook geen slim plan. Onthoud dat het jagen natuurlijk gedrag is van katten. Ze doen niets verkeerd.

Jagen is nou eenmaal een eigenschap van een kat die hij nooit zal verleren. Je kan je kat wel laten jagen op speeltjes. Schaf bijvoorbeeld nepmuisjes aan die je kan opwinden en weg laten schieten. En ook een muisje aan een hengel is leuk. Zo kun je met je kat spelen en kan hij toch zijn jachtgevoel een beetje kwijt.

Nog iets dat kan helpen is een belletje aan de halsband van je kat. Zo kan hij geen dieren besluipen. Ze horen hem namelijk al snel aankomen.

Op zoek naar een kat?

Ben je op zoek naar een kat? Bekijk dan het aanbod op BENZOO! Heb je zelf binnenkort een kat te koop? Plaats dan gratis een advertentie op BENZOO.

Door: Femke Tolsma

   

1832 keer bekeken, 1 vandaag

  

Gesponsorde links

 • Schorpioenen als huisdier

  Schorpioenen als huisdier

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Schorpioenen zijn ongewervelde, geleedpotige spinachtigen. Het lichaam bestaat uit een kop, een achterlijf en een staart. Aan de kop zitten twee grijpscharen, aan het lichaam acht poten en aan de staart een gifstekel. De grijpstaarten, de staart en het lichaam kunnen trillingen waarnemen. Soorten schorpioenen Er zijn veel verschillende soorten schorpioenen. Alle soorten zijn giftig […]

 • Puppycursus: Onbeperkt koekjes voor brave pups

  door op mei 12, 2016 - 0 Reacties

  Een puppycursus volgen is leuk! In een kringetje zitten vijf pups en hun baasjes staan of zitten ernaast. Af en toe worden ze afgeleid door alle andere honden om hen heen, maar het grootste gedeelte van de tijd hebben ze alle aandacht voor hun baas. En voor de hand van de baas die steeds weer […]

 • hondenrassen

  Hondenrassen

  door op juli 22, 2015 - 1 Reacties

  Welke hondenrassen zijn geschikt voor u? Er zijn veel, heel veel hondenrassen. Maar welk hondenras is nu geschikt voor u? Zoekt u een kleine hond of juist een grote? Is uw hond bedoeld als waakhond of gezelschapshond, of misschien wel beide? Gelukkig zijn er in de loop der tijd ontzettend veel hondenrassen ontstaan, met allemaal […]

 • Alaska konijn

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Het Alaska konijn komt van oorsprong uit Duitsland. Het ras komt weinig voor als huisdier en wordt vooral gehouden voor tentoonstellingen en keuringen. Geschiedenis van het Alaska konijn Een Duitse fokker wilde een konijn fokken met een vacht die de Alaskavos benaderde: een zwarte vacht met witte toppen. Het konijn werd gefokt uit Duitse landkonijnen, […]

 • Hondententoonstellingen 2018

  Hondententoonstellingen 2019

  door op januari 31, 2018 - 0 Reacties

  Hierbij de agenda van Hondententoonstellingen  in Nederland. Zoals u ziet zijn er weer verschillende te bekijken in het land. Noord Brabant, Gelderland en Zuid Holland alle drie de provincies 3 shows, Limburg en Overijssel 2 shows. De rest van de provincies volgen met ieder 1 show. In Noord Holland in de plaats Amsterdam vindt dit jaar […]