Schorpioenen als huisdier

Insecten en Spinnen mei 9, 2016

Schorpioenen als huisdier

Schorpioenen zijn ongewervelde, geleedpotige spinachtigen. Het lichaam bestaat uit een kop, een achterlijf en een staart. Aan de kop zitten twee grijpscharen, aan het lichaam acht poten en aan de staart een gifstekel. De grijpstaarten, de staart en het lichaam kunnen trillingen waarnemen.

Soorten schorpioenen

Er zijn veel verschillende soorten schorpioenen. Alle soorten zijn giftig en vleeseters. Sommige soorten zijn gevaarlijk voor de mens. Bijna alle soorten zijn daarbij nachtdieren. De levensverwachting, lengte en kleur van een schorpioen varieert erg per soort. Dit is afhankelijk van de natuurlijke omgeving. Elk soort heeft een andere terrarium nodig, hierover kunt u meer lezen onder het kopje huisvesting.

Schorpioenen in de natuur

In de natuur komen schorpioenen vooral voor in tropische en subtropische landen. Overdag verschuilen ze zich in spleten en holen die ze soms zelf graven, of in bomen. Ze leven alleen. Ze zijn goed aangepast aan droogte, omdat ze in staat zijn om vocht vast te houden in hun lichaam.

Huisvesting voor een Schorpioen

Een schorpioen heeft een terrarium nodig van minimaal drie keer zijn lengte en twee keer zijn breedte. Het dier moet niet bij de bovenkant van de terrarium kunnen komen, omdat ze bekend staan snel te kunnen ontsnappen. Ze kunnen namelijk op hun staart staan en daarmee hoge plekken bereiken. Om diezelfde rede moeten er geen kieren zijn en moeten de wanden glad zijn.

Schorpioenen kunnen niet zomaar met meerdere bij elkaar in één verblijf zitten, omdat hierbij de ene schorpioen de ander op zal eten. Daarom is het belangrijk dat u zich verdiept in de verschillende soorten.

Woestijnschorpioenen hebben een zandbodem nodig, regenwoudschorpioenen hebben een vochtige bodem nodig, gravende schorpioenen hebben een bodem nodig van ongeveer tien centimeter diep. Bij oerwoudschorpioenen moet de luchtvochtigheid tussen de zeventig en tachtig procent zijn. Alle schorpioenen hebben daarbij een schuilplaats nodig, denk aan een stuks schors.

De meeste soorten kunnen leven bij een temperatuur van 24 tot 30 ˚C. Sommige soorten kunnen leven in hogere of lagere temperaturen. Een warmtemat tegen de wand van het terrarium kan het verblijf op temperatuur houden. De warmtemat moet niet onder het terrarium bevestigd worden. Bij warmte gaan schorpioenen namelijk graven, met als gevolg dat het alleen maar warmer wordt des te verder ze graven.

Het gif van schorpioenen

Er zijn schorpioenen waarvan de gifstekel dodelijk kan zijn. Het is van belang dat u goed informeert naar de verschillende soorten. Een schorpioen steekt alleen bij bedreiging. Vooral bij dodelijke soorten is het belangrijk dat hij niet kan ontsnappen. Neem daarom altijd extra veiligheidsmaatregelen. Het is uiterst belangrijk dat kinderen niet in de buurt van het terrarium kunnen komen.

Schorpioenen moeten zo min mogelijk gehanteerd worden. Als de schorpioen verplaatst moet worden, kan dat het beste door voorzichtig een bakje over het dier te plaatsen en het deksel er onder te schuiven.

Verzorging van een Schorpioen

Het is belangrijk dat u elke dag kijkt of alles goed gaat met de schorpioen. Na het voeren moeten de voedselresten uit het verblijf gehaald worden. Het terrarium kan namelijk maar enkele keren in het jaar schoongemaakt worden.

Schorpioenen eten voornamelijk levende insecten.Ze moeten elke week tot elke twee weken gevoerd worden. Jongere dieren moeten twee tot drie keer per week gevoerd worden. Daarbij moet er drinkwater in een ondiep bakje in het terrarium aanwezig zijn. Let op dat de schorpioen er niet in kan verdrinken.

Op zoek naar een Schorpioen?

Bent u opzoek naar een Schorpioen? Bekijk dan het aanbod op BENZOO! Heeft u zelf een schorpioen te koop? Plaats dan gratis een advertentie op BENZOO.

Door: Chanel

Gesponsorde links

 • Schorpioenen als huisdier

  Schorpioenen als huisdier

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Schorpioenen zijn ongewervelde, geleedpotige spinachtigen. Het lichaam bestaat uit een kop, een achterlijf en een staart. Aan de kop zitten twee grijpscharen, aan het lichaam acht poten en aan de staart een gifstekel. De grijpstaarten, de staart en het lichaam kunnen trillingen waarnemen. Soorten schorpioenen Er zijn veel verschillende soorten schorpioenen. Alle soorten zijn giftig […]

 • Puppycursus: Onbeperkt koekjes voor brave pups

  door op mei 12, 2016 - 0 Reacties

  Een puppycursus volgen is leuk! In een kringetje zitten vijf pups en hun baasjes staan of zitten ernaast. Af en toe worden ze afgeleid door alle andere honden om hen heen, maar het grootste gedeelte van de tijd hebben ze alle aandacht voor hun baas. En voor de hand van de baas die steeds weer […]

 • hondenrassen

  Hondenrassen

  door op juli 22, 2015 - 1 Reacties

  Welke hondenrassen zijn geschikt voor u? Er zijn veel, heel veel hondenrassen. Maar welk hondenras is nu geschikt voor u? Zoekt u een kleine hond of juist een grote? Is uw hond bedoeld als waakhond of gezelschapshond, of misschien wel beide? Gelukkig zijn er in de loop der tijd ontzettend veel hondenrassen ontstaan, met allemaal […]

 • Alaska konijn

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Het Alaska konijn komt van oorsprong uit Duitsland. Het ras komt weinig voor als huisdier en wordt vooral gehouden voor tentoonstellingen en keuringen. Geschiedenis van het Alaska konijn Een Duitse fokker wilde een konijn fokken met een vacht die de Alaskavos benaderde: een zwarte vacht met witte toppen. Het konijn werd gefokt uit Duitse landkonijnen, […]

 • Hondententoonstellingen 2018

  Hondententoonstellingen 2019

  door op januari 31, 2018 - 0 Reacties

  Hierbij de agenda van Hondententoonstellingen  in Nederland. Zoals u ziet zijn er weer verschillende te bekijken in het land. Noord Brabant, Gelderland en Zuid Holland alle drie de provincies 3 shows, Limburg en Overijssel 2 shows. De rest van de provincies volgen met ieder 1 show. In Noord Holland in de plaats Amsterdam vindt dit jaar […]