Tekenbeet bij je hond

Dierverzorging, Honden juli 29, 2016

Tekenbeet

Honden krijgen wel eens een tekenbeet als ze lekker in het bos zijn geweest; dat komt helaas vaak voor. Wees er daarom altijd alert op en controleer na het wandelen je hond.

Wat doen teken?

Teken zijn spinachtige parasieten die vaak zitten in struiken en grassen. Als je hond door de struiken rent, laat de teek zich los en nestelt zich in de huid om zo bloed te kunnen zuigen. Teken zijn soms heel klein, maar soms ook groter. Het kan variëren van 1 mm tot 1 cm. De meeste teken hebben een voorkeursplaats voor oren, nek, kop en poten, maar ze zitten ook wel op andere plekken. Je moet je hond dus altijd helemaal nakijken.

Teek op de huid

Bijna nooit gaat een tekenbeet gepaard met jeuk. Er ontstaat soms een rode gezwollen plek op de huid waar de teek heeft gezeten. Deze rode plek trekt over het algemeen binnen een paar dagen weg.

Denk eraan dat je teken echt zo snel mogelijk weg haalt. Binnen 24 uur dient het kleine beestje van je hond gehaald te zijn. Teken kunnen namelijk gemene ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Binnen 24 uur hebben ze alleen nog niet de kans om ziekmakende bacteriën over te brengen. Houd daarom de tekenbeet in de gaten.

Hoe haal je een tekenbeet weg?

Met een speciaal tangetje kun je de teek makkelijk verwijderen. Bijvoorbeeld met een tekenpincet van Trix of een otom-haakje. Nadat de teek weg is gehaald, kun je de plek het beste ontsmetten.

Let op: draai de teek er heel rustig en voorzichtig uit. De monddelen moeten loskomen uit de huid. Als je te hard trekt, gaat het lichaam van de kop af en blijft de kop vastzitten in de huid. Dan is de kans op een ontsteking groter en dat moet je juist voorkomen.

Ziekte van Lyme

Een ziekte die door teken wordt overgedragen is de ziekte van Lyme. Deze ernstige aandoening wordt veroorzaakt na besmetting van de Borrelia bacterie na de beet van een teek. In heel Nederland komen besmette teken voor. Uit onderzoeken is duidelijk geworden dat ze bijvoorbeeld veel zitten op de Hoge Veluwe en rondom Ede.

Symptomen

Gewrichtsontsteking is het meest voorkomende verschijnsel. De hond kan dan van het ene op het andere moment kreupel lopen en pijn hebben aan meerdere gewrichten. Maar ander symptomen kunnen er ook op wijzen:

– Verlies van eetlust
– Uitdroging
– Koorts
– Gezwollen lymfekieren
– Aantasting van de nieren

Bij mensen met Lyme zie je rondon de beet van een teek een rode rand, maar dat is bij honden en katten niet het geval. Het ontwikkelen van een bult zegt niets over het ontwikkelen van Lyme.

Hoe wordt het behandeld?

Deze aandoeding wordt behandeld met antibiotica. Meestal is dit Doxycycline. Een hond met Lyme reageert normaal gesproken binnen een paar dagen op de ziekte. Twijfel niet om naar de dierenarts te gaan als je bovenstaande symptomen opmerkt. Als je er niet snel genoeg bij bent kan het schade aan de nieren brengen.

 

Op zoek naar een hond?

Bent u op zoek naar een hond? Bekijk dan het aanbod op BENZOO! Heeft u zelf binnenkort een hond te koop? Plaats dan gratis een advertentie op BENZOO.

 

Door: Femke Tolsma

   

2729 keer bekeken, 1 vandaag

  

Gesponsorde links

 • Schorpioenen als huisdier

  Schorpioenen als huisdier

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Schorpioenen zijn ongewervelde, geleedpotige spinachtigen. Het lichaam bestaat uit een kop, een achterlijf en een staart. Aan de kop zitten twee grijpscharen, aan het lichaam acht poten en aan de staart een gifstekel. De grijpstaarten, de staart en het lichaam kunnen trillingen waarnemen. Soorten schorpioenen Er zijn veel verschillende soorten schorpioenen. Alle soorten zijn giftig […]

 • Puppycursus: Onbeperkt koekjes voor brave pups

  door op mei 12, 2016 - 0 Reacties

  Een puppycursus volgen is leuk! In een kringetje zitten vijf pups en hun baasjes staan of zitten ernaast. Af en toe worden ze afgeleid door alle andere honden om hen heen, maar het grootste gedeelte van de tijd hebben ze alle aandacht voor hun baas. En voor de hand van de baas die steeds weer […]

 • hondenrassen

  Hondenrassen

  door op juli 22, 2015 - 1 Reacties

  Welke hondenrassen zijn geschikt voor u? Er zijn veel, heel veel hondenrassen. Maar welk hondenras is nu geschikt voor u? Zoekt u een kleine hond of juist een grote? Is uw hond bedoeld als waakhond of gezelschapshond, of misschien wel beide? Gelukkig zijn er in de loop der tijd ontzettend veel hondenrassen ontstaan, met allemaal […]

 • Alaska konijn

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Het Alaska konijn komt van oorsprong uit Duitsland. Het ras komt weinig voor als huisdier en wordt vooral gehouden voor tentoonstellingen en keuringen. Geschiedenis van het Alaska konijn Een Duitse fokker wilde een konijn fokken met een vacht die de Alaskavos benaderde: een zwarte vacht met witte toppen. Het konijn werd gefokt uit Duitse landkonijnen, […]

 • Hondententoonstellingen 2018

  Hondententoonstellingen 2019

  door op januari 31, 2018 - 0 Reacties

  Hierbij de agenda van Hondententoonstellingen  in Nederland. Zoals u ziet zijn er weer verschillende te bekijken in het land. Noord Brabant, Gelderland en Zuid Holland alle drie de provincies 3 shows, Limburg en Overijssel 2 shows. De rest van de provincies volgen met ieder 1 show. In Noord Holland in de plaats Amsterdam vindt dit jaar […]