Tekenbeet bij je hond
Honden krijgen wel eens een tekenbeet als ze lekker in het bos zijn geweest; dat komt helaas vaak voor. Wees er daarom altijd alert op en controleer na het wandelen je hond.
Wat doen teken?
Teken zijn spinachtige parasieten die vaak zitten in struiken en grassen. Als je hond door de struiken rent, laat de teek zich los en nestelt zich in de huid om zo bloed te kunnen zuigen. Teken zijn soms heel klein, maar soms ook groter. Het kan variëren van 1 mm tot 1 cm. De meeste teken hebben een voorkeursplaats voor oren, nek, kop en poten, maar ze zitten ook wel op andere plekken. Je moet je hond dus altijd helemaal nakijken.
Teek op de huid
Bijna nooit gaat een tekenbeet gepaard met jeuk. Er ontstaat soms een rode gezwollen plek op de huid waar de teek heeft gezeten. Deze rode plek trekt over het algemeen binnen een paar dagen weg.
Denk eraan dat je teken echt zo snel mogelijk weg haalt. Binnen 24 uur dient het kleine beestje van je hond gehaald te zijn. Teken kunnen namelijk gemene ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Binnen 24 uur hebben ze alleen nog niet de kans om ziekmakende bacteriën over te brengen. Houd daarom de tekenbeet in de gaten.
Hoe haal je een tekenbeet weg?
Met een speciaal tangetje kun je de teek makkelijk verwijderen. Bijvoorbeeld met een tekenpincet van Trix of een otom-haakje. Nadat de teek weg is gehaald, kun je de plek het beste ontsmetten.
Let op: draai de teek er heel rustig en voorzichtig uit. De monddelen moeten loskomen uit de huid. Als je te hard trekt, gaat het lichaam van de kop af en blijft de kop vastzitten in de huid. Dan is de kans op een ontsteking groter en dat moet je juist voorkomen.
Ziekte van Lyme
Een ziekte die door teken wordt overgedragen is de ziekte van Lyme. Deze ernstige aandoening wordt veroorzaakt na besmetting van de Borrelia bacterie na de beet van een teek. In heel Nederland komen besmette teken voor. Uit onderzoeken is duidelijk geworden dat ze bijvoorbeeld veel zitten op de Hoge Veluwe en rondom Ede.
Symptomen
Gewrichtsontsteking is het meest voorkomende verschijnsel. De hond kan dan van het ene op het andere moment kreupel lopen en pijn hebben aan meerdere gewrichten. Maar ander symptomen kunnen er ook op wijzen:
– Verlies van eetlust
– Uitdroging
– Koorts
– Gezwollen lymfekieren
– Aantasting van de nieren
Bij mensen met Lyme zie je rondon de beet van een teek een rode rand, maar dat is bij honden en katten niet het geval. Het ontwikkelen van een bult zegt niets over het ontwikkelen van Lyme.
Hoe wordt het behandeld?
Deze aandoeding wordt behandeld met antibiotica. Meestal is dit Doxycycline. Een hond met Lyme reageert normaal gesproken binnen een paar dagen op de ziekte. Twijfel niet om naar de dierenarts te gaan als je bovenstaande symptomen opmerkt. Als je er niet snel genoeg bij bent kan het schade aan de nieren brengen.
Op zoek naar een hond?
Bent u op zoek naar een hond? Bekijk dan het aanbod op BENZOO! Heeft u zelf binnenkort een hond te koop? Plaats dan gratis een advertentie op BENZOO.
Door: Femke Tolsma
2401 keer bekeken, 2 vandaag
ad2 - Leuk artikel?...