Rouwende hond begeleiden

Honden oktober 19, 2016

rouwende hond

Als je meerdere honden hebt en er overlijdt er één, dan is dit niet alleen heftig voor het baasje maar ook voor de hond die overblijft. Een rouwende hond maakt wel een ander proces mee dan een mens. Hoe ga je hiermee om?

Op mensen heeft het een grote impact als hun trouwe viervoeter overlijdt. De ene zal er beter mee om kunnen gaan dan de ander, maar elk baasje moet rouwen om het te verwerken. Als je twee honden had en er blijft er nog één over, dan moet die hond het verlies van zijn maatje ook verwerken. Sommige emoties bij honden lijken op die van de mens, maar er verschilt ook het een en ander. Het is belangrijk dat je je hond probeert te begrijpen en te ondersteunen tijdens het rouwen.

Verschillende manieren van rouw

Elke hond zal op een andere manier omgaan met het verlies van een hond uit de roedel. Voor de overblijvende honden is er plotseling een maatje weg. Elke hond pakt het rouwen anders aan. Bij de een zal je het misschien niet eens merken, terwijl de ander helemaal weg kwijnt. Hoe het rouwproces bij honden verloopt, hangt af van verschillende factoren:

– Hoe lang de honden bij elkaar hebben gewoond
– Hoe de baas omgaat met de achterblijvende hond of honden
– Hoe hecht de onderlinge band was
– Of de hond het lichaam van de dode hond heeft gezien
– Of de achterblijvende hond al eerder te maken heeft gehad met de dood

Als honden een hele lange tijd samen hebben gewoond, is de kans groter dat de hond die achterblijft het er behoorlijk moeilijk mee heeft. De onderlinge band tussen honden wordt natuurlijk sterker naarmate ze langer en langer samen zijn.

Het karakter van de rouwende hond is ook belangrijk. Als de hond erg op zichzelf is, zal hij minder moeite hebben met het verlies. Het verwerkingsproces zal sneller verlopen dan bij een sociale hond. Dat geldt ook voor de wat onzekere honden. Zij hingen misschien wat meer op hun maatje en durfden meer doordat de ander het eerst deed. Bij deze honden zal het gemis intenser zijn.

Of de achterblijver het dode lichaam heeft gezien of geroken maakt ook een groot verschil uit met hoe hij ermee opgaat. Ze verwerken de dood beter, als ze zelf ervaren dat de andere hond is overleden. We kunnen natuurlijk niet tegen ze praten, dus door het de hond zelf te laten opmerken kan hij er beter mee omgaan. Als het mogelijk is, betrek je hond dan bij het inslapen van zijn maatje. Een andere optie is om het lichaam mee naar huis te nemen, zodat je hond afscheid kan nemen. Na het ruiken en zien van de dode hond, weet de andere wat er aan de hand is. Honden die niet weten dat hun maatje is overleden, ervaren meer stress als hij er ineens niet meer is. Ze willen hun vriendje dan gaan zoeken.

Gedrag van een rouwende hond

Er is geen pijl op te trekken hoe je hond zich zal gedragen tijdens het rouwen. Dit verschilt per hond. De volgende signalen kunnen duiden op een hond in rouw:

– Niet of bijna niet meer willen eten of drinken
– Lusteloosheid zoals zielig in een hoekje liggen
– De hele tijd hijgen
– Geen zin meer om te wandelen
– Overdreven likken aan zijn poten
– Janken
– Dwangmatig rondjes lopen

Hoe steun je je rouwende hond

Het is belangrijk om je hond zo goed mogelijk te begeleiden bij het rouwen om zijn maatje. Als dit verkeerd wordt aangepakt, kan de stress die gepaard gaat bij het rouwen chronisch worden. Dit gebeurt vooral als er menselijke emoties bij komen kijken. De neiging kan groot zijn om je hond te troosten. Als je zelf verdrietig ben, wil je ook getroost en geknuffeld worden. Bij honden is dit alleen niet handig om te doen. Honden begrijpen weinig van menselijke troost. Als je je hond knuffelt of aait als hij jankt, versterkt dat zijn gedrag. Zijn stress kan vergroot worden, omdat een plotse overvloed aan liefde verwarrend is voor de hond.

Probeer je verder niet anders te gedragen dan normaal. Rustig blijven en geduldig omgaan met je hond is in deze periode belangrijk. Respecteer dat hij uit zijn doen is en zich anders gedraagt. Door de positiviteit te bewaren zal je hond sneller weer herstellen. Er staat geen vaste periode voor. De meeste honden pikken naar een paar weken de draad wel weer op. Dat is het natuurlijke gedrag van honden. Ze rouwen over het algemeen korter dan mensen.

Het is best lastig om de hond niet extra te knuffelen in deze moeilijke periode. Ook heb je het zelf moeilijk met het verlies van de hond. Als je eigen emoties opspelen, zoek dan een plekje waar je ze kan uiten en waar je rouwende hond er niet mee te maken heeft. Je kan het beste uithuilen bij mensen die je begrijpen en naar je luisteren. Voor je hond is het menselijke rouwproces moeilijk begrijpen. Het is veel emotioneler, waardoor je hond het ziet als onstabiel. Hierdoor kan zijn stressniveau weer stijgen en dat wil je juist niet.

Denk eraan dat alles tijd nodig heeft en neem ook de tijd om het verlies van je viervoeter te verwerken. Het beste wat je je rouwende hond kan bieden is rust.

Nog meer wetenswaardigheden over honden?

 

Door: Femke Tolsma

Gesponsorde links

 • Schorpioenen als huisdier

  Schorpioenen als huisdier

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Schorpioenen zijn ongewervelde, geleedpotige spinachtigen. Het lichaam bestaat uit een kop, een achterlijf en een staart. Aan de kop zitten twee grijpscharen, aan het lichaam acht poten en aan de staart een gifstekel. De grijpstaarten, de staart en het lichaam kunnen trillingen waarnemen. Soorten schorpioenen Er zijn veel verschillende soorten schorpioenen. Alle soorten zijn giftig […]

 • Puppycursus: Onbeperkt koekjes voor brave pups

  door op mei 12, 2016 - 0 Reacties

  Een puppycursus volgen is leuk! In een kringetje zitten vijf pups en hun baasjes staan of zitten ernaast. Af en toe worden ze afgeleid door alle andere honden om hen heen, maar het grootste gedeelte van de tijd hebben ze alle aandacht voor hun baas. En voor de hand van de baas die steeds weer […]

 • hondenrassen

  Hondenrassen

  door op juli 22, 2015 - 1 Reacties

  Welke hondenrassen zijn geschikt voor u? Er zijn veel, heel veel hondenrassen. Maar welk hondenras is nu geschikt voor u? Zoekt u een kleine hond of juist een grote? Is uw hond bedoeld als waakhond of gezelschapshond, of misschien wel beide? Gelukkig zijn er in de loop der tijd ontzettend veel hondenrassen ontstaan, met allemaal […]

 • Alaska konijn

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Het Alaska konijn komt van oorsprong uit Duitsland. Het ras komt weinig voor als huisdier en wordt vooral gehouden voor tentoonstellingen en keuringen. Geschiedenis van het Alaska konijn Een Duitse fokker wilde een konijn fokken met een vacht die de Alaskavos benaderde: een zwarte vacht met witte toppen. Het konijn werd gefokt uit Duitse landkonijnen, […]

 • Hondententoonstellingen 2018

  Hondententoonstellingen 2019

  door op januari 31, 2018 - 0 Reacties

  Hierbij de agenda van Hondententoonstellingen  in Nederland. Zoals u ziet zijn er weer verschillende te bekijken in het land. Noord Brabant, Gelderland en Zuid Holland alle drie de provincies 3 shows, Limburg en Overijssel 2 shows. De rest van de provincies volgen met ieder 1 show. In Noord Holland in de plaats Amsterdam vindt dit jaar […]