Loopsheid bij een hond

Dierverzorging, Honden september 15, 2016

loopsheid

Loopsheid betekent de periode waarin het lichaam van de hond zich voorbereidt op het dekken. Eigenlijk een soort van ongesteldheid, maar dan bij honden.

Er is wel een verschil tussen ongesteldheid en loopsheid. Een teefje wordt meestal maar twee keer per jaar loops. Dat gebeurt als ze in de puberteit is gekomen. Bij kleine rassen zal dat ongeveer tussen de zes en tien maanden oud zijn. De grotere rassen komen gemiddeld tussen de tien en zestien maanden in de puberteit. Die loopsheid duurt dan ongeveer drie weken. In die weken zijn er een paar dagen dat het teefje vruchtbaar is.

Honden kennen geen menopauze en ze blijven dus hun hele leven vruchtbaar. Ze blijven hun hele leven loops, maar de vruchtbaarheid neemt wel af naarmate ze ouder worden.

Hoe ga je om met een loopse hond?

Het teefje kan onrustig zijn doordat ze last heeft van haar hormonen. Als ze loops is, kun je er beter niet voor kiezen om dan net een training te gaan beginnen of andere lastige dingen te vragen.

Tijdens het wandelen kun je je hond het beste aan de lijn houden. Binnen die weken dat ze loops is, kun je moeilijk zeggen welke dagen de vruchtbare dagen zijn. Het is niet de bedoeling dat er een reu op springt en haar dekt, dus houd haar in de gaten. Het zou kunnen dat ze minder goed luistert of zomaar weg loopt in deze periode.

Probeer de dekens uit haar mand regelmatig te verschonen. Als er veel bloedverlies is, kun je ook kiezen voor een loopsheidbroekje. Dat is een soort onderbroek waar een maandverbandje in kan. In huis is kan dit broekje er voor zorgen dat er geen vlekken op de vloer komen, maar denk er wel aan dat dit broekje geen dekking kan voorkomen.

Hoe kun je de loopsheid voorkomen?

Als je de loopsheid eenmalig wil voorkomen, kun je kiezen voor een hormoonbehandeling in de vorm van pillen of een injectie. Een reden om hiervoor te kiezen is bijvoorbeeld dat je op latere leeftijd nog met het teefje wil fokken, maar dat de kans nu groot is dat ze ongewenst gedekt wordt. Als je hier gebruik van wil maken, kun je het beste eerst overleggen met de dierenarts. Sommige behandelingen kunnen bijwerkingen hebben, vooral als je ze langere tijd gebruikt.

Een andere optie om de loopsheid te voorkomen is castratie of sterilisatie. Hier kun je voor kiezen als je nooit met je teefje wil fokken en wil voorkomen dat ze nog loops wordt. Castratie, ook wel (ten onrechte) sterilisatie genoemd bij een teefje, wordt gedaan om te zorgen dat ze niet meer vruchtbaar is. Dit is een operatie waarbij de eierstokken worden verwijderd. Sterilisatie is een behandeling waarbij de eierstokken worden onderbroken.

De gevolgen van een castratie zijn ingrijpender. Dat komt doordat de productie van geslachtshormonen door het verwijderen van de eierstokken bijna helemaal wegvalt. Dit heeft vaak ook gevolgen voor het gedrag van de hond.

Nog meer wetenswaardigheden over honden?

De volgende artikelen zijn wellicht interessant voor u:

Opzoek naar een hond?

Bent u opzoek naar een hond? bekijk dan het actuele aanbod aan honden op BENZOO

Door: Femke Tolsma

   

2653 keer bekeken, 3 vandaag

  

Gesponsorde links

 • Schorpioenen als huisdier

  Schorpioenen als huisdier

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Schorpioenen zijn ongewervelde, geleedpotige spinachtigen. Het lichaam bestaat uit een kop, een achterlijf en een staart. Aan de kop zitten twee grijpscharen, aan het lichaam acht poten en aan de staart een gifstekel. De grijpstaarten, de staart en het lichaam kunnen trillingen waarnemen. Soorten schorpioenen Er zijn veel verschillende soorten schorpioenen. Alle soorten zijn giftig […]

 • Puppycursus: Onbeperkt koekjes voor brave pups

  door op mei 12, 2016 - 0 Reacties

  Een puppycursus volgen is leuk! In een kringetje zitten vijf pups en hun baasjes staan of zitten ernaast. Af en toe worden ze afgeleid door alle andere honden om hen heen, maar het grootste gedeelte van de tijd hebben ze alle aandacht voor hun baas. En voor de hand van de baas die steeds weer […]

 • hondenrassen

  Hondenrassen

  door op juli 22, 2015 - 1 Reacties

  Welke hondenrassen zijn geschikt voor u? Er zijn veel, heel veel hondenrassen. Maar welk hondenras is nu geschikt voor u? Zoekt u een kleine hond of juist een grote? Is uw hond bedoeld als waakhond of gezelschapshond, of misschien wel beide? Gelukkig zijn er in de loop der tijd ontzettend veel hondenrassen ontstaan, met allemaal […]

 • Alaska konijn

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Het Alaska konijn komt van oorsprong uit Duitsland. Het ras komt weinig voor als huisdier en wordt vooral gehouden voor tentoonstellingen en keuringen. Geschiedenis van het Alaska konijn Een Duitse fokker wilde een konijn fokken met een vacht die de Alaskavos benaderde: een zwarte vacht met witte toppen. Het konijn werd gefokt uit Duitse landkonijnen, […]

 • Hondententoonstellingen 2018

  Hondententoonstellingen 2019

  door op januari 31, 2018 - 0 Reacties

  Hierbij de agenda van Hondententoonstellingen  in Nederland. Zoals u ziet zijn er weer verschillende te bekijken in het land. Noord Brabant, Gelderland en Zuid Holland alle drie de provincies 3 shows, Limburg en Overijssel 2 shows. De rest van de provincies volgen met ieder 1 show. In Noord Holland in de plaats Amsterdam vindt dit jaar […]