Zoals de zangkanarie thuis zingt, zingt het vogeltje nergens

Dierverzorging, Vogels mei 9, 2016

zangkanarie

Zoals de zangkanarie thuis zingt, zingt het nergens

De kanarie wordt al eeuwen gehouden als huisdier. De zangkanarie valt onder één van de drie verschillende soorten kanaries namelijk de postuurkanaries, de kleurkanaries en de zangkanaries.

Herkomst van de Zangkanarie

Vroeger werden kanaries gefokt omdat ze met een mijnwerker mee moesten de mijnen in. Er werd niet gelet op de kwaliteit van de vogel. Het enige waarvoor de kanarie diende was als waarschuwend signaal voor de mijnwerker wanneer deze in aanraking kwam met koolmonoxide of andere giftige stoffen. De kanarie is heel gevoelig voor deze stoffen en werd dan gelijk onwel. In Harzar een streek in Duitsland kwamen de mijnwerkers er achter dat de kanaries heel mooi konden zingen. Dit heeft er voor gezorgd dat de kanaries niet alleen in de mijnen werden gebruikt, maar ook als huisdier. Ze verkochten de kanarie door heel Europa. Ze waren vooral geliefd in koffiehuizen omdat hun zang klanten aantrok. De kanaries werden steeds verder gefokt op de zang en zo is de zangkanarie verder ontwikkeld. Over de jaren heen werd men geïnteresseerd in het fokken van andere rassen binnen het soort. Er werd voor het eerst een andere ras gevormd rond 1900. Daarna probeerden meer landen een eigen kanarieras te krijgen.

Kenmerken van de Zangkanarie

De zangkanaries zijn, zoals verwacht, de beste zangers van het stel. Alleen de mannelijke kanaries zingen, ze gebruiken dit namelijk voor het verleiden van de vrouwelijke kanaries (popjes). Ze gebruiken het zingen ook om het territorium af te bakenen.
De zang is zeer verfijnd en melodieus. Er is geen enkele toon die vals of luidt klinkt in het oor van de mens. Ieder kanarieras heeft zijn eigen zang. Daarom is het handig om eerst te ontdekken welk geluid u het meest aanspreekt voordat u een zangkanarie koopt.
Wanneer een zangkanarie in de rui is dan zal die niet zingen. De rui periode duurt ongeveer een maand en vindt plaats aan het einde van de zomer. Het is ook het beste om een kanarie aan te schaffen na de rui periode.
De gemiddelde zangkanarie is 14 cm lang. De zangkanarie is een hele gemoedelijke, sociale vogel die goed samen kan met andere vogels. Over het algemeen zijn de zangkanaries niet agressief. 2 mannetjes kunnen in de broedperiode wel met elkaar gaan vechten.

Voorkomende ziekten onder de zangkanaries

Voordat u een kanarie wilt aanschaffen moet u erop letten of de vogel gezond is. Een zangkanarie is vaak ziek wanneer hij/zij slaapt met zijn veren bolstaand. Daarnaast herken je een zieke kanarie ook omdat ze magerder zijn dan normaal, de veren zijn niet meer onderhouden en de kanarie kijkt wat doffig uit de ogen.
Een gezonde kanarie kan ongeveer 12 jaar worden. Natuurlijk moet je dan wel optimaal voor hem/haar zorgen.

Op zoek naar een zangkanarie?

Bent u opzoek naar een zangkanarie? Bekijk dan het aanbod op BENZOO! Heeft u zelf binnenkort zangkanaries te koop? Plaats dan gratis een advertentie op BENZOO.

Door: Rianne Planjé

Gesponsorde links

 • Schorpioenen als huisdier

  Schorpioenen als huisdier

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Schorpioenen zijn ongewervelde, geleedpotige spinachtigen. Het lichaam bestaat uit een kop, een achterlijf en een staart. Aan de kop zitten twee grijpscharen, aan het lichaam acht poten en aan de staart een gifstekel. De grijpstaarten, de staart en het lichaam kunnen trillingen waarnemen. Soorten schorpioenen Er zijn veel verschillende soorten schorpioenen. Alle soorten zijn giftig […]

 • Puppycursus: Onbeperkt koekjes voor brave pups

  door op mei 12, 2016 - 0 Reacties

  Een puppycursus volgen is leuk! In een kringetje zitten vijf pups en hun baasjes staan of zitten ernaast. Af en toe worden ze afgeleid door alle andere honden om hen heen, maar het grootste gedeelte van de tijd hebben ze alle aandacht voor hun baas. En voor de hand van de baas die steeds weer […]

 • hondenrassen

  Hondenrassen

  door op juli 22, 2015 - 1 Reacties

  Welke hondenrassen zijn geschikt voor u? Er zijn veel, heel veel hondenrassen. Maar welk hondenras is nu geschikt voor u? Zoekt u een kleine hond of juist een grote? Is uw hond bedoeld als waakhond of gezelschapshond, of misschien wel beide? Gelukkig zijn er in de loop der tijd ontzettend veel hondenrassen ontstaan, met allemaal […]

 • Alaska konijn

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Het Alaska konijn komt van oorsprong uit Duitsland. Het ras komt weinig voor als huisdier en wordt vooral gehouden voor tentoonstellingen en keuringen. Geschiedenis van het Alaska konijn Een Duitse fokker wilde een konijn fokken met een vacht die de Alaskavos benaderde: een zwarte vacht met witte toppen. Het konijn werd gefokt uit Duitse landkonijnen, […]

 • Hondententoonstellingen 2018

  Hondententoonstellingen 2019

  door op januari 31, 2018 - 0 Reacties

  Hierbij de agenda van Hondententoonstellingen  in Nederland. Zoals u ziet zijn er weer verschillende te bekijken in het land. Noord Brabant, Gelderland en Zuid Holland alle drie de provincies 3 shows, Limburg en Overijssel 2 shows. De rest van de provincies volgen met ieder 1 show. In Noord Holland in de plaats Amsterdam vindt dit jaar […]