Puppy zindelijk maken! Hoe doe je dat?

Dierverzorging, Honden april 22, 2016

Puppy zindelijk maken

Een puppy zindelijk maken

Terwijl je je afvraagt of je je hondje nou al eten had gegeven, loop je met je net schoon aangetrokken sokken door de gang en komt je spring in het veld puppy op je afgerend. En op dat moment sta je in een vers plasje. Dit hoort er allemaal bij, maar het wat zou het fijn zijn als je puppy zindelijk is. Hoe doe je dat? In dit artikel vindt je meer informatie over hoe je een puppy zindelijk maken kan.

Behoeften doen bij de fokker

Een puppy zindelijk maken is nog niet zo eenvoudig. Als het goed is worden de eerste stapjes tot zindelijkheid al gemaakt bij de fokker. Er is bijvoorbeeld een hoek gemaakt waar de pups hun behoeften doen en dat wordt regelmatig verschoond. Honden willen het liefste vermijden dat ze poepen en plassen bij hun slaapplaats.

Eenmaal thuis

Probeer thuis zoveel mogelijk goed gedrag te belonen en ongelukjes te voorkomen. Op deze manier kunt u het snelst uw puppy zindelijk maken. In het begin kun je je puppy zoveel mogelijk naar buiten laten en vooral na het eten en drinken, het spelen en het slapen. Als je het idee hebt dat de pup bijna gaat plassen, pak hem dan zo snel mogelijk op en zet hem neer op een plaats waar je puppy wel mag plassen. Zodra je hem optilt, houdt hij automatisch zijn plasje op.

Als je buiten bent, is het verstandig gelijk duidelijk te zijn over de gewenste gewoonten. Begin bijvoorbeeld eerst met een minuutje buiten, zonder de pup te laten spelen. Als hij dan plast of poept, kun je hem daarna belonen en even laten spelen. Het kan natuurlijk zijn dat hij niet hoeft. Neem je hondje dan weer mee naar binnen en probeer het later nog een keertje. Puppy’s die eerst gaan spelen en daarna hun behoeften doen, kunnen het idee krijgen dat ze het zo lang mogelijk mogen ophouden om eerst lekker buiten te spelen.

Gaat het mis?

Puppy’s die zindelijk moeten worden, plassen of poepen wel eens in huis. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar je wil het zo veel en snel mogelijk voorkomen. Heeft je pup net in huis geplast? Schenk er helemaal geen aandacht aan. Als je namelijk op een vriendelijke, lieve toon praat kan het als belonend voelen. En word je boos, kan dat een averechts effect hebben. Dan kan je pup aanleren dat hij alleen maar plast of poept als je niet kijkt en dat is extra moeilijk.

Kijk even of hij alles heeft gedaan door hem mee naar buiten te nemen en zet hem daarna ergens in huis waar hij zijn plas of poep niet kan zien. Zorg dat echt alles goed is opgeruimd en dat de geur weg is. Als het nog naar urine ruikt, kan je pup denken dat het een plek is waar geplast mag worden. En dat wil je natuurlijk juist niet. Kijk bijvoorbeeld in een dierenwinkel voor een schoonmaakmiddel dat echt alles goed verwijdert.

En doet je puppy het wel goed, beloon hem dan enthousiast en duidelijk. Hierdoor gaat het zindelijkheidsproces alleen maar sneller en snapt je pup dat hij goed bezig is.

Op zoek naar een puppy?

Bent u opzoek naar een puppy? Bekijk dan het aanbod op BENZOO! Heeft u zelf (binnenkort) pups te koop? Plaats dan gratis een advertentie op BENZOO.

Door: Femke Tolsma

    

2726 keer bekeken, 1 vandaag

  

Gesponsorde links

 • Schorpioenen als huisdier

  Schorpioenen als huisdier

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Schorpioenen zijn ongewervelde, geleedpotige spinachtigen. Het lichaam bestaat uit een kop, een achterlijf en een staart. Aan de kop zitten twee grijpscharen, aan het lichaam acht poten en aan de staart een gifstekel. De grijpstaarten, de staart en het lichaam kunnen trillingen waarnemen. Soorten schorpioenen Er zijn veel verschillende soorten schorpioenen. Alle soorten zijn giftig […]

 • Puppycursus: Onbeperkt koekjes voor brave pups

  door op mei 12, 2016 - 0 Reacties

  Een puppycursus volgen is leuk! In een kringetje zitten vijf pups en hun baasjes staan of zitten ernaast. Af en toe worden ze afgeleid door alle andere honden om hen heen, maar het grootste gedeelte van de tijd hebben ze alle aandacht voor hun baas. En voor de hand van de baas die steeds weer […]

 • hondenrassen

  Hondenrassen

  door op juli 22, 2015 - 1 Reacties

  Welke hondenrassen zijn geschikt voor u? Er zijn veel, heel veel hondenrassen. Maar welk hondenras is nu geschikt voor u? Zoekt u een kleine hond of juist een grote? Is uw hond bedoeld als waakhond of gezelschapshond, of misschien wel beide? Gelukkig zijn er in de loop der tijd ontzettend veel hondenrassen ontstaan, met allemaal […]

 • Alaska konijn

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Het Alaska konijn komt van oorsprong uit Duitsland. Het ras komt weinig voor als huisdier en wordt vooral gehouden voor tentoonstellingen en keuringen. Geschiedenis van het Alaska konijn Een Duitse fokker wilde een konijn fokken met een vacht die de Alaskavos benaderde: een zwarte vacht met witte toppen. Het konijn werd gefokt uit Duitse landkonijnen, […]

 • Hondententoonstellingen 2018

  Hondententoonstellingen 2019

  door op januari 31, 2018 - 0 Reacties

  Hierbij de agenda van Hondententoonstellingen  in Nederland. Zoals u ziet zijn er weer verschillende te bekijken in het land. Noord Brabant, Gelderland en Zuid Holland alle drie de provincies 3 shows, Limburg en Overijssel 2 shows. De rest van de provincies volgen met ieder 1 show. In Noord Holland in de plaats Amsterdam vindt dit jaar […]