Heeft je paard vaak blessures? Zo verminder je de kans

Dierverzorging, Paarden oktober 10, 2016

Paard met een blessure

Niemand wil natuurlijk een paard met een blessure. Er zijn genoeg maatregelen die je kunt treffen om te zorgen dat de kans daarop heel klein is.

Conditie opbouwen

Voor elk paard is het belangrijk dat zijn bespiering en conditie eerst op niveau is, wil je zwaar gaan trainen. Een jong paard uit de opfok halen en gelijk in zware training zetten is bijvoorbeeld vragen om problemen. Het is belangrijk om de bespiering van je paard geleidelijk op te bouwen. Een manier om aan de conditie en de spieren te werken is een aquatrainer. Hierbij belast je de pezen niet, maar kun je toch trainen. Ook de voeding van het paard moet je afstemmen op de hoeveelheid werk die het paard verricht.

Geen bandages

Als je blessures wil voorkomen kun je beter niet rijden met bandages. Ook al ziet het er misschien mooi uit, door bandages om de benen kan de hitte moeilijk weg. De pezen van paarden kunnen hun warmte moeilijk kwijt. Eiwitstructuren gaan zelfs kapot bij een te hoge temperatuur. Als je kort rijdt kun je bandages best omdoen, maar je kunt het beste kiezen voor peesbeschermers. Deze beschermen ook nog eens tegen aantikken.

Koelen

Tijdens een training ontstaan piepkleine scheurtjes in de peesvezels. Normaal gesproken herstellen die vanzelf tussen twee trainingen in. Tijdens dit herstel kunnen er kleine zwellingen ontstaan. Je kan de onderbenen dan het beste na het rijden ongeveer tien minuten koelen met een zachte waterstraal. Dit bevordert het herstel van de pees. Ook wanneer je al een paard met een blessure rond hebt lopen, is het belangrijk dat het gekoeld wordt.

Rustmomenten

Sommige mensen rijden vaak dezelfde oefening, omdat ze dan hopen dat het paard er steeds iets beter in wordt. Maar dit is niet slim, want er is dan een grotere kans op overbelasting. Met een zorgvuldig opgebouwd trainingsschema is dat te voorkomen. Vergeet de rustdag niet. Je kan opbouwen naar een piekmoment, maar moet het afbouwen voor herstel niet vergeten. Overbelasting is niet goed, maar ook onderbelasting niet. Zoek een balans en zorg er ook voor dat je paard elke dag buiten komt in bijvoorbeeld de wei.

Ondergrond rijbaan

Rijd je normaal gesproken op een perfecte vlakke rijbaan en moet je vervolgens tijdens een wedstrijd op een ongelijk grasveld rijden? Blessures zouden dan om de hoek kunnen komen kijken. Je kan dan het beste extra tijd nemen voor het loswerken en de duur en intensiteit aanpassen. Slimmer is om thuis al af te wisselen van bodem. Als je paard al gewend is aan verschillende ondergronden, raken de pezen er ook aan gewend.

Waak voor je paard met een blessure die terug komt

Je ziet regelmatig dat oude blessures, zoals peesblessures, terugkomen. Hoe kan het nou dat dat vaak gebeurt? Om antwoord op die vraag te krijgen moet je eerst de oorzaak van de blessure achterhalen. Dat kan bijvoorbeeld komen door de bodem, een slechte hoefbalans, enzovoort. Na de revalidatie moet je dan niet op precies dezelfde manier verder trainen. Dan weet je zeker dat de blessure vroeg of laat weer terugkomt.

Nog meer wetenswaardigheden over paarden?

De volgende artikelen zijn wellicht interessant voor u:
Tweelingveulen een leuk beeld maar een groot risico
Hoefzweer bij een paard
Gedragsdeskundige paard en mens
Dierenarstenpraktijk voor paarden “Het Montferland”

Opzoek naar een paard?

Bent u opzoek naar een paard? Bekijk dan het aanbod op BENZOO! Heeft u zelf binnenkort een paard te koop? Plaats dan gratis een advertentie op BENZOO.

 

Door: Femke Tolsma

    

2368 keer bekeken, 2 vandaag

  

Gesponsorde links

 • Schorpioenen als huisdier

  Schorpioenen als huisdier

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Schorpioenen zijn ongewervelde, geleedpotige spinachtigen. Het lichaam bestaat uit een kop, een achterlijf en een staart. Aan de kop zitten twee grijpscharen, aan het lichaam acht poten en aan de staart een gifstekel. De grijpstaarten, de staart en het lichaam kunnen trillingen waarnemen. Soorten schorpioenen Er zijn veel verschillende soorten schorpioenen. Alle soorten zijn giftig […]

 • Puppycursus: Onbeperkt koekjes voor brave pups

  door op mei 12, 2016 - 0 Reacties

  Een puppycursus volgen is leuk! In een kringetje zitten vijf pups en hun baasjes staan of zitten ernaast. Af en toe worden ze afgeleid door alle andere honden om hen heen, maar het grootste gedeelte van de tijd hebben ze alle aandacht voor hun baas. En voor de hand van de baas die steeds weer […]

 • hondenrassen

  Hondenrassen

  door op juli 22, 2015 - 1 Reacties

  Welke hondenrassen zijn geschikt voor u? Er zijn veel, heel veel hondenrassen. Maar welk hondenras is nu geschikt voor u? Zoekt u een kleine hond of juist een grote? Is uw hond bedoeld als waakhond of gezelschapshond, of misschien wel beide? Gelukkig zijn er in de loop der tijd ontzettend veel hondenrassen ontstaan, met allemaal […]

 • Alaska konijn

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Het Alaska konijn komt van oorsprong uit Duitsland. Het ras komt weinig voor als huisdier en wordt vooral gehouden voor tentoonstellingen en keuringen. Geschiedenis van het Alaska konijn Een Duitse fokker wilde een konijn fokken met een vacht die de Alaskavos benaderde: een zwarte vacht met witte toppen. Het konijn werd gefokt uit Duitse landkonijnen, […]

 • Hondententoonstellingen 2018

  Hondententoonstellingen 2019

  door op januari 31, 2018 - 0 Reacties

  Hierbij de agenda van Hondententoonstellingen  in Nederland. Zoals u ziet zijn er weer verschillende te bekijken in het land. Noord Brabant, Gelderland en Zuid Holland alle drie de provincies 3 shows, Limburg en Overijssel 2 shows. De rest van de provincies volgen met ieder 1 show. In Noord Holland in de plaats Amsterdam vindt dit jaar […]