Hoefzweer bij een paard

Dierverzorging, Paarden juli 13, 2016

hoefzweer

Het komt bij paarden regelmatig voor dat ze een hoefzweer hebben. Maar wat is dat zweertje in de hoef eigenlijk? En wat kan je er tegen doen?

Wat is een hoefzweer?

Een hoefzweer is een pijnlijke ontsteking van de hoeflederhuid. Het komt het meeste voor dat de ontsteking aan de zool zit of in de witte lijn, maar het kan ook iets hoger in de hoef zitten. Bij deze zweer is ook pusvorming en het kan opzwellen. Voor die zwelling is eigenlijk geen ruimte en daardoor doet een hoefzweer ook zo’n pijn. Het paard gaat er het liefst helemaal niet op staan en loopt daarom soms ineens stokkreupel.

Aan de buitenkant kun je bijna nooit iets zien van de hoefzweer. Als je je hand op de hoef legt, kan het wel zijn dat het plaatselijk wat warmer aanvoelt. Bevindt de zweer zich aan de achterkant van de hoef, dan is vaak de kootholte extra warm en verdikt. Gaat het om een hoge hoefzweer dan kan de kroonrand zijn opgezet.

Hoe ontstaat een hoefzweer?

De meest voorkomende oorzaak in de praktijk: zaagsel of houtkrullen als bodembedekking in de stal. Als het paard in de wei heeft gestaan, zijn de hoeven meestal vochtig. Daarna worden ze in de stal gezet. Net als bij net gestort beton dat te snel droogt, kunnen er krimpscheuren ontstaan. Door het zaagsel wordt het vocht uit de hoef getrokken en daardoor komen er hele kleine kiertjes in. Daar kunnen ontstekingsbacteriën in gaan zitten. Vervolgens zoekt de ontsteking een weg naar binnen. Niet bij elk paard is de hoorn even sterk. Als het wat zwakker is, hebben ze meer kans op een hoefzweer. Te laat bekappen zorgt voor scheuren in de hoef en daar kunnen bacteriën ook hun gang gaan. Ook het trappen in een steentje of een ander scherp voorwerp kan een hoefzweer opleveren.

Hoe pak je het nu aan?

Meestal komt de hoefsmid eraan te pas, maar het kan ook een dierenarts zijn. Eerst wordt er gekeken hoe het paard zijn voet ontlast. Als het waarschijnlijk een hoefzweer is, wordt de hoef eerst stukje voor stukje voorzichtig afgetast met een visiteertang.

De gevonden plek van de hoefzweer wordt zo klein mogelijk uitgesneden tot aan de hoeflederhuid. Trechtervormig, zodat de kans op uitvloeien van het ontstekingsvocht zo groot mogelijk is. In de meeste gevallen komt de pus al gelijk vrij en drupt uit de hoef. Als de zweer niet heel diep is, wordt de plek gereinigd en doet de hoefsmid er zo nodig een watje in dat eerst gedoopt is in ontsmettende vloeistof.

De druk is er meestal dan gelijk af en je kunt zien dat het paard al gelijk wat minder pijn heeft. Het is dan aan de eigenaar om het plekje zo schoon mogelijk te houden en steeds in te sprayen met een ontsmettingsmiddel. Gemiddeld is de plek na drie dagen helemaal niet meer pijnlijk. De lederhuid van de hoef is al snel weer met een laagje hoorn bedekt en het paard kan weer gewoon lopen.

Bijna alle hoefzweren zijn goed te behandelen. Na een aantal dagen goede verzorging loopt het paard weer prima op al zijn benen en is het plekje genezen. Heeft je paard nou vaak hoefzweren en staat hij op zaagsel of houtkrullen? Dan is het handig om een andere bodembedekking te overwegen, zoals stro. Goede hygiëne is altijd van belang voor de hoeven.

Op zoek naar een paard?

Ben je op zoek naar een paard? Bekijk dan het aanbod op BENZOO! Heb je zelf binnenkort een paard te koop? Plaats dan gratis een advertentie op BENZOO.

 

Door: Femke Tolsma

     

3022 keer bekeken, 2 vandaag

  

Gesponsorde links

 • Schorpioenen als huisdier

  Schorpioenen als huisdier

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Schorpioenen zijn ongewervelde, geleedpotige spinachtigen. Het lichaam bestaat uit een kop, een achterlijf en een staart. Aan de kop zitten twee grijpscharen, aan het lichaam acht poten en aan de staart een gifstekel. De grijpstaarten, de staart en het lichaam kunnen trillingen waarnemen. Soorten schorpioenen Er zijn veel verschillende soorten schorpioenen. Alle soorten zijn giftig […]

 • Puppycursus: Onbeperkt koekjes voor brave pups

  door op mei 12, 2016 - 0 Reacties

  Een puppycursus volgen is leuk! In een kringetje zitten vijf pups en hun baasjes staan of zitten ernaast. Af en toe worden ze afgeleid door alle andere honden om hen heen, maar het grootste gedeelte van de tijd hebben ze alle aandacht voor hun baas. En voor de hand van de baas die steeds weer […]

 • hondenrassen

  Hondenrassen

  door op juli 22, 2015 - 1 Reacties

  Welke hondenrassen zijn geschikt voor u? Er zijn veel, heel veel hondenrassen. Maar welk hondenras is nu geschikt voor u? Zoekt u een kleine hond of juist een grote? Is uw hond bedoeld als waakhond of gezelschapshond, of misschien wel beide? Gelukkig zijn er in de loop der tijd ontzettend veel hondenrassen ontstaan, met allemaal […]

 • Alaska konijn

  door op mei 9, 2016 - 0 Reacties

  Het Alaska konijn komt van oorsprong uit Duitsland. Het ras komt weinig voor als huisdier en wordt vooral gehouden voor tentoonstellingen en keuringen. Geschiedenis van het Alaska konijn Een Duitse fokker wilde een konijn fokken met een vacht die de Alaskavos benaderde: een zwarte vacht met witte toppen. Het konijn werd gefokt uit Duitse landkonijnen, […]

 • Hondententoonstellingen 2018

  Hondententoonstellingen 2019

  door op januari 31, 2018 - 0 Reacties

  Hierbij de agenda van Hondententoonstellingen  in Nederland. Zoals u ziet zijn er weer verschillende te bekijken in het land. Noord Brabant, Gelderland en Zuid Holland alle drie de provincies 3 shows, Limburg en Overijssel 2 shows. De rest van de provincies volgen met ieder 1 show. In Noord Holland in de plaats Amsterdam vindt dit jaar […]