Aarschots hoen

Topadvertenties voor "Aarschots hoen"
Kippen, kuikens en eieren

Kippen, kuikens en eieren

Te koop aangeboden: Jonge hennen van verschillende rassen aan of tegen de leg, zoals: – Barnevelder kriel – Cochin kriel – Fafferol kriel – Frieshoen […]

Bekijk advertentie

€8

Aarschots hoen

De Aarschots hoen komt van oorsprong uit Aarschot in België. De hoen werd gehouden als ‘boerenkip’. Het ras is sterk verwant aan de Mechelse Koekoek, maar is minder zwaar en slanker. De kleur is te vergelijken met die van een Brugse vechter. Het blinkt uit in vleeskwaliteit, maar produceert minder goede eieren en is dan ook goedkoper dan de Mechelse hoen.

Geschiedenis

De Aarschots hoen heeft vroeger geleefd, maar is uiteindelijk uitgestorven. Een aantal jaren later heeft een kleine groep fokkers de kippen terug tot leven geroepen, door zich in het vroegere ras te verdiepen. Hiervoor hebben ze de Mechelse koekoek met een Belgische vechter gefokt: zo kregen ze de bouw van de Mechelse koekoek en de kleur van de Belgische vechter. Het originele ras kreeg lichtbruine eieren, maar deze waren niet goed, dus zijn de ‘nieuwe’ kippen gefokt op bruine eieren. Nog steeds wordt er gewerkt aan het kweken van een raszuiver Aarschots hoen.

Uiterlijk van de Aarschots hoen

De Aarschots hoen is vrij fors met een brede diepe borst en korte hoog gedragen staart. De hennen hebben een goed ontwikkelde legbuik. De kop is middelgroot met een enkele kam, een bleke snavel, rode oren en lellen en oranje ogen. De rug is breed en vlak en het achterlijf is goed gevuld. De poten zijn bleek en vrij van pluimen. De haan heeft een koekoekskleur met goud in de hals en de zadelbehang en de hen heeft een uniform koekoekskleur met goud in de hals. Eieren zijn donkerbruin gestipt. Het gewicht van een haan is ongeveer 3 tot 4 kilogram en het gewicht van een hen is 2,5 tot 4 kilogram.

Gebruik

De Aarschots hoen is een dubbeldoelras. Echter groeien de kippen traag en duurt het lang voor de hanen hun slachtgewicht hebben. De leg van de hennen is zeer goed: de hennen leggen eieren van 65 gram.

Schoonheidsfoutjes

Omdat de Aarschots hoen een nieuw ras is, heeft deze nog veel kinderziektes en onvolmaaktheden. Fokkers zijn bezig om de kwaliteit voor shows en tentoonstellingen in de toekomst te verbeteren. Het ras wordt op dit moment op juiste richting geleidt tijdens de fok en op keuringen.

Opzoek naar een Aarschots hoen

Bent u opzoek naar een Aarschots hoen? Bekijk dan hier het aanbod op BENZOO! Heeft u zelf binnenkort Aarschotse hoenen te koop? Plaats dan gratis een advertentie op BENZOO. Zoekt u meer informatie over kippen, bekijk dan onze blog.

Door: Chanel Akkerman

Lees meer
Kippen, kuikens en eieren

Kippen, kuikens en eieren

Te koop aangeboden: Jonge hennen van verschillende rassen aan of tegen de leg, zoals: – Barnevelder kriel – Cochin kriel – Fafferol kriel – Frieshoen […]

Bekijk advertentie

€8

Gesponsorde links