Appaloosa

Topadvertenties voor "Appaloosa"
Er zijn nog geen topadvertenties voor de rubriek

Plaats als eerste een topadvertentie!

Appaloosa

De Appaloosa is een paardenras die wordt gekenmerkt om zijn gevlekte vacht. Het ras komt oorspronkelijk uit de streek rond de Palouse Rivier, ten noorden van de Verenigde Staten. De naam is van deze rivier afgeleid. In het stamboek staat onder andere de kenmerkende vacht en de bouw die benodigd is in de sport en recreatie. Pas wel op, bijna alle paarden van dit ras zijn gevlekt, maar niet alle paarden die gevlekt zijn, zijn Appaloosa’s!

Geschiedenis

Op grotschilderingen van meer dan 20.000 jaar oud staan al gevlekte paarden die lijken op de Appaloosa. Ze werden destijds ook wel ‘Hemelse paarden’ genoemd door de oude Chinese keizers..  De Nez Percé stam, een Indianenstam in de Verenigde Staten, fokte dit ras doelgericht en selectief. Ze werden rond 1600 gefokt uit de door de Spanjaarden meegenomen gevlekte paarden. De beste hengsten werden uitgekozen om te fokken. Ze fokten de paarden tot sterke en snelle dieren die stevig op de benen stonden. Eind negentiende eeuw werd de Nez Percé stam door de regering in een reservaat gebracht, wat bijna het einde van het bestaan van de Appaloosa betekende. De gefokte paarden werden toen neergeschoten of in beslag genomen en verkocht.

Uiterlijk

Zoals eerder vermeld, heeft de Appaloosa een opvallende vacht. Ze hebben vaak een witte huid met enkele donkere vlekken of donkere vlekken over het hele lichaam. Ook hebben sommige paarden een donkere huid met lichte vlekken over het hele lichaam of met een witte ‘deken’ met hierop soms vlekken. Het ras heeft menselijke ogen. Menselijke ogen wil zeggen dat de paarden wit rond hun iris hebben. De manen en de staart zijn dun. De stokmaat is ongeveer tussen de 75 centimeter en 1,75 meter. De paarden hebben een sterk gespierd lichaam, een kort hoofd met forse kaken, een fijne hals, een middellange rug en korte benen.

Gedrag

De Appaloosa heeft een vriendelijk karakter. De paarden zijn rustig, gehard, goedaardig en gewillig. Ze zijn intelligent en gemakkelijk te trainen. Ze zijn solide en tegelijkertijd atletisch.

Gebruik

De Appaloosa wordt voor elke vorm van paardensport gebruikt, maar is vooral populair als westernpaard en wordt dan ook veel gebruikt voor verschillende vormen van western rijden. De paarden hebben een uitstekende uithoudingsvermogen en snelheid en hebben dan ook veel succes op de renbaan. Ook staat dit ras bekend als een betrouwbaar rijpaard.

Schoonheidsfoutjes

Een belangrijk probleem bij de Appaloosa is maanblindheid. Maanblindheid is een ontsteking aan de iris.

Opzoek naar een Appaloosa

Bent u opzoek naar een Appaloosa? Bekijk dan hier het aanbod op BENZOO! Heeft u zelf binnenkort Appaloosa’s te koop? Plaats dan gratis een advertentie op BENZOO. Zoekt u meer informatie over pony’s, bekijk dan onze blog.

Door: Chanel Akkerman

Lees meer

Sorry, geen advertenties gevonden

Gesponsorde links