Andalusiër (Pura Raza Española)

Topadvertenties voor "Andalusiër (Pura Raza Española)"
Er zijn nog geen topadvertenties voor de rubriek

Plaats als eerste een topadvertentie!

Andalusiër

De Andalusiër komt oorspronkelijk uit Spanje. De naam is afgeleid van de regio Andalusië. Het ras is ontstaan na verschillende kruisingen met paarden uit Syrië, Turkije, Egypte en Europa. Het is een van de weinige paardenrassen die (bijna) geen Arabisch bloed heeft.

Geschiedenis van de Andalusiër

De Andalusiër is een ras van adel. Vroeger werden deze paarden gebruikt door koninklijke en keizerlijke families. Destijds dacht men dat de kleur de karakter van het paard bepaalde. De schimmelkleur stond voor nobelheid, werkwilligheid, moed en betrouwbaarheid. De bruine en vos kleuren daarentegen stonden voor een opvliegerig temperament. In eerste instantie was dan ook alleen de schimmelkleur bij dit ras toegestaan in het stamboek. Sinds 2002 zijn alle kleuren toegestaan. Tijdens de Renaissance werd met de Andalusiër aan het Spaanse hof de klassieke rijkunst beoefend. Sinds 1967 staat dit ras in Spanje in het stamboek als ‘Pura Raza Española” (PRE), in het Nederlands het “zuivere Spaanse ras”. Sindsdien wordt een paard als een PRE gezien wanneer deze raszuiver is met stamboek en wordt een paard als Andalusiër gezien als deze geen stamboek heeft.

Uiterlijk van de Andalusiërs

De Andalusiër is bijna altijd een schimmel, maar kan ook zwart, bruin of voskleurig zijn. Het ras heeft sterke en lenige benen en een korte, gespierde rug en hals. Het hoofd is lang met kleine oren. De manen en staart staan bekend om de zijdezachte haren. De schofthoogte is tussen de 1,55 en 1,74 meter. Het paard heeft zijn benen zo gebouwd, dat hij goed zijn eigen en het gewicht van de ruiter kan dragen. Vanwege zijn compacte bouw, fraai gebogen hals en lange manen wordt dit ras ook wel een ‘Barokpaard’ genoemd.

Karakter van Andalusiërs

De Andalusiër is dapper, trots, eerlijk en intelligent. Daarbij heeft het ras een vurig temperament, maar een zacht karakter. Het is een betrouwbare partner voor de mens die graag werkt en makkelijk leert.

Gebruik

In Spanje worden Andalusiërs gebruikt voor het hoeden van vee en voor stiergevechten. Ook worden ze gebruikt in de dressuur en voor shows en circussen. Door de vloeiende gangen die deze paarden maken, zijn ze fijn te berijden. In de klassieke dressuursport worden ze minder gebruikt wegens hun hoge knieactie. Wel worden ze veel gebruikt voor hogeschoolrijden door hun elegantie en wendbaarheid.

Opzoek naar een Andalusiër?

Bent u opzoek naar een Andalusiër? Bekijk dan hier het aanbod op BENZOO! Heeft u zelf binnenkort Andalusiërs te koop? Plaats dan gratis een advertentie op BENZOO. Zoekt u meer informatie over Andalusiërs of paarden in zijn algemeenheid, bekijk dan onze nieuwsberichten

Door: Chanel Akkerman

Lees meer

Sorry, geen advertenties gevonden

Gesponsorde links