Afrikaanse dwergmuis

Topadvertenties voor "Afrikaanse dwergmuis"
Er zijn nog geen topadvertenties voor de rubriek

Plaats als eerste een topadvertentie!

Afrikaanse dwergmuis

De Afrikaanse dwergmuis is een van de kleinste zoogdieren ter wereld. Het is een nachtdier en is daarom actief zodra het donker is. Gemiddeld word de Afrikaanse dwergmuis in gevangenschap 2 jaar oud.

Afrikaanse dwergmuis in de natuur

De Afrikaanse dwergmuis leeft in Afrika, ten zuiden van de Sahara. De soort leeft in familiegroepen in verschillende gebieden met gras en water. De muizen zijn nachtdieren en zoeken dan naar voedsel, het zijn alleseters. Ze klimmen graag en kunnen goed springen.

Uiterlijk

De Afrikaanse dwergmuis is 3 tot 10 centimeter lang met een staart van ongeveer dezelfde lengte. De muis weegt 4 tot 10 gram. De vacht aan de bovenkant is rood- tot grijsbruin en de vacht van de onderkant is wit.

Huisvesting

Houd de Afrikaanse dwergmuis niet alleen, het is namelijk een groepsdier en moet dus met meerdere bij elkaar zijn. Het is wel verstandig om de dieren van jongs af aan bij elkaar te houden, omdat nieuwelingen niet altijd geaccepteerd worden. Houd er ook rekening mee dat er geen vrouwtjes bij de mannetjes zitten, dit kan leiden tot een gevecht onder de mannetjes. Bij het fokken kunt u het beste een vrouwtje en een mannetje of meerdere vrouwtjes en een mannetje bij elkaar zetten. Zorg dat er voldoende ruimte en schuiling is voor de muisjes.

Bij de Afrikaanse dwergmuis kunt u het beste een terrarium als huisvesting gebruiken. De muizen kunnen door traliekooien ontsnappen wegens hun kleine omvang. Bij dichte kooien kunnen luchtgaten niet groter zijn dan een halve centimeter.

De Afrikaanse dwermuis kan niet goed tegen kou. Het is van belang dat de temperatuur minimaal 18 graden is, maar vooral overdag is een temperatuur tussen de 20 en 25 graden ideaal.

De bodem moet ongeveer 10 centimeter dik zijn, zodat de muizen gangen kunnen bouwen. een looprad is vaak te zwaar, waardoor een lichter radje aan te raden is. Neem een dicht radje, zodat ze er niet tussen kunnen komen te zitten. Drinkflesjes zijn ook vaak te zwaar voor deze muizen. Een waterdispenser of een laag waterbakje is hierbij een eventuele oplossing.

Verzorging en hantering

De Afrikaanse dwergmuis wordt niet tam en is te klein en te snel om te hanteren. Wanneer u een muis uit het verblijf haalt, laat hem dan in een bakje lopen en leg uw hand erop.

Het verblijf moet eens in de twee tot vier weken verschoond worden, afhankelijk van de aantal dieren. Let op dat het verblijf geen vochtige bodembedekking heeft, dit moet weggehaald worden. Voer- en drinkbakjes moeten dagelijks schoon gemaakt worden.

Het is aan te raden om regelmatig af te wisselen met speelgoed of indeling, hierdoor gaan de muizen zich niet vervelen.

Gezondheid

Een gezonde Afrikaanse dwergmuis is actief en heeft een glanzende en dichte vacht, schone ogen en een schone anus. Wanneer de muizen een slechte vacht hebben of sloom worden, is er iets mis met de gezondheid.

Lees meer

Sorry, geen advertenties gevonden

Gesponsorde links