Affenpinscher

Topadvertenties voor "Affenpinscher"
Er zijn nog geen topadvertenties voor de rubriek

Plaats als eerste een topadvertentie!

Affenpinscher

De naam Affenpinscher is afgeleid van het Duitse woord voor ‘aap’. De kleine Affenpinscher heeft inderdaad wat weg van een aap, zowel in zijn gezicht als in zijn brutale, zelfverzekerde en temperamentvolle karakter. Het is een Duitse hondenras, verdeeld onder de pinschers (terriërs). Het ras is zeldzaam, waardoor er een wachtlijst is (let op met verkeerde fokkers!).

Affenpinscher Geschiedenis

Dit kleine ras is ontstaan uit een veel grotere versie, dan de hond die we vandaag kennen. Het ras, oorspronkelijk gefokt in Duitsland, heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van onder andere de Schnauzer en andere hondenrassen. De vroegst bekende houtsneden en tekeningen, afkomstig uit het begin van de 16e eeuw, tonen een ‘kleine hond met een draad jas en een aap gezicht’ zoals dit vaak wordt beschreven. Ook wordt beweerd dat de beroemde schilder Renoir een fan van dit ras was, aangezien in een aantal van zijn schilderijen een hond is geschilderd met vergelijkbare kenmerken als de Affenpinscher.

Het hondenras werd al snel erg populair in Zuid-Duitsland. In de 19e eeuw zijn verschillende verslagen opgesteld tijdens Duitse hondtentoonstellingen, met daarin beschrijvingen van ‘Monkey pinshcer’ opgenomen. Het hondenras was een populaire metgezel voor welgestelde dames van die tijd. In de eerste jaren rondom 1900, was mevrouw Evelyn Walsh McLean (die op dat moment in handen was van de beroemde grote Hope Diamond), hun meest bekende fan. Ze werd regelmatig gefotografeerd met één of twee van deze kleine honden als haar metgezellen. In de jaren 1950 kreeg de Affenpischer verdere populariteit buiten Duitsland, vooral in het Verenigd koninkrijk en de Verenigde Staten.

Affenpinscher Verschijning

Gemiddelde schofthoogte: Mannetjes en vrouwtjes zijn tussen de 20 – 30 centimeter hoog. Gemiddeld gewicht: Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben gewicht tussen de 3 – 6 kg. De Affenpinscher is een stevige en compacte kleine hond met zijn beroemde typische ‘aap-achtige’ kenmerken. In het algemeen is dit hondenras alert en hebben ze een zeer expressief gezicht. Dit wordt benadrukt door de pezige, ruige vacht, die met regelmatige verzorging redelijk zacht kan zijn. De vacht is dikker rond het hoofd en de schouders, waardoor het gezicht en de hals verder worden versterkt in de gelijkenis op een apengezicht. De vacht is korter en heel pezige over de rug en achterhand. De vacht zelf is meestal donker van kleur, voornamelijk zwart, maar ook zijn er andere varianten in kleur zoals, rood, zilver, bruin en grijs.

Het gezicht van deze kleine hond bevat verder kleine, driehoekige en puntige oren die de uitdrukking en de expressie van de hond nog sterker maken, vooral in combinatie met de donkere, intelligente ogen. De honden hebben een snor en baard en een ruwe vacht op de kop, op de wenkbrauwen, rondom de ogen en op de wangen.

Affenpinscher Temperament

De Affenpinscher is Avontuurlijk, actief, leuk en eigenwijs – de Affenpinscher heeft een zelfverzekerd karakter en kan een zeer sterke eigen wil tonen. Trouw aan de wortels van een Terrier, heeft het ras een aanzienlijke hoeveelheid energie, en vereist daarom regelmatig beweging en stimulatie. Door zijn koppige, sommigen zeggen onafhankelijk karakter, moet zijn opvoeding en socialisatie stevig en consistent zijn. Ook heeft het ras een aantal kenmerken van jachthond. Gefokt als rattenvanger, kan deze hond jagen op verschillende kleine dieren. Echter, worden ze op jonge leeftijd gesocialiseerd met andere dieren, dan kunnen ze hier uitstekend mee samenleven. In relatie tot de omgang met kinderen, is het goed om te beseffen dat het de moeite waard is om ervoor te zorgen dat zowel de hond en kind weten waar de grenzen liggen, aangezien niet alle Affenpinschers overmatig spelen of een ruw benadering accepteren.

De honden staan bekend als moeilijk trainbare honden, maar zijn wel intelligent en leren daardoor snel.

Dit is de perfecte hond voor iemand die een grote persoonlijkheid wil in een klein pakket, en die de tijd heeft om energie te steken in dit ras, zodat er een relatie kan worden opgebouwd met een leuke en trouwe metgezel met een zachte kant.

Affenpinscher Gezondheid

De Affenpinscher heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 11-12 jaar. Dit is in vergelijking met andere kleinere hondenrassen aan de korte kant.

Over het algemeen zijn het gezonde honden, maar gevoelig voor het breken van hun botten. Er is geen duidelijk antwoord op de vraag waarom ze hier gevoeliger voor zijn, maar bij een vermouden op botbreuk dient onmiddellijke de dierenarts te worden geraadpleegd. Daarnaast kan deze hond last hebben van warm weer, dit is mogelijk te wijten aan zijn kortere en vrij stompe neus. Tijdens warm weer kan deze hond last krijgen van oververhitting en ademhalingsproblemen. Het is dan ook zaak om te veel beweging midden op de dag te vermijden, tijdens perioden van warm weer. Daarbij hebben de honden veel oog-, heup-, gebits- en hartproblemen.

Affenpinscher verzorging

De vacht van deze hond heeft regelmatige verzorging nodig. Naast borstelen en kammen, zal deze ruwharige hond moeten worden geplukt. Een professionele hondentrimmer kan dit voor u doen, als u niet zeker bent om dit zelf te doen. De Affenpinscher heeft tenminste één flinke wandeling per dag nodig. Zonder deze wandeling wordt deze hond nogal hyperactief – maak niet de fout om te denken dat een kleine hond geen beweging nodig heeft!

Lees meer

Sorry, geen advertenties gevonden

Gesponsorde links