Hoefsmid

Topadvertenties voor "Hoefsmid"
Hoefverzorging van paard of geit

Hoefverzorging van paard of geit

Hoefverzorging van paard en geit.

Bekijk advertentie

N.O.T.K.

Om te zorgen dat jouw paard of pony gezonde hoeven blijft houden heb je een hoefsmid nodig. Ongeveer elke twee maanden moet een hoef bekapt worden. Hiervoor komt een hoefsmid vaak bij je langs met zijn materialen. Indien mogelijk kan hij je paard ook voorzien van een stel nieuwe hoefijzers.

Bekappen door een hoefsmid

Het voornaamste werk van de smid is om de hoeven te bekappen. Dit houdt in dat hij de vorm hoef met zijn gereedschap netjes bijwerkt en hierbij ook let op de stand van de hoeven. Daarvoor is voldoende anatomische kennis van de paardenhoef nodig. Hoe vaak een paard exact bekapt moet worden kan per paard verschillen.

Beslaan

Niet alle paarden hebben hoefijzers nodig. De smid kan je helpen bepalen of je paard beslagen moet worden of niet. Dit is afhankelijk van onder andere de gezondheid van de hoeven, de ondergrond waar het paard veel op loopt, het soort beweging dat het paard krijgt. Wanneer het paard op de juiste manier bekapt is kunnen de hoefijzers aangebracht worden. Tegenwoordig worden vaak standaard hoefijzers gebruikt die uit een fabriek komen. De hoefsmid hoeft dan alleen nog wat kleine aanpassingen te doen om het ijzer in de goede vorm voor het paard te krijgen.

Het beroep

Hoefsmid is geen beschermd beroep. Dat betekent dus dat iedereen zichzelf in principe zo zou mogen noemen. Echter is het voor je paard natuurlijk wel van belang dat je kiest voor een goede smid die verstand van zaken heeft. Deze heeft genoeg kennis over de anatomie van een paard, de techniek en het smeden. Daarnaast is het belangrijk dat hij mogelijke problemen bij een paard vroegtijdig kan herkennen of verhelpen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor iemand die lid is van de Nederlandse Vereniging van Hoefsmeden. Als hoefsmid kun je bij een hoefsmederij werken, in een kliniek of bijvoorbeeld voor jezelf beginnen.

Nog meer wetenswaardigheden over een hoefsmid of paardverzorging?

Wilt u meer lezen over hoefsmederij of paardverzorging? Dan zijn mogelijk de volgende artikelen ook interessant voor u:

Opzoek naar een hoefsmid?

Zoekt u een hoefsmid bij u in de buurt? Bekijk dan het actuele aanbod aanbod op BENZOO!

Auteur: Britte van Erven

Lees meer
JE WIL TOCH OOK HET BESTE VOOR JOUW PAARD! HOEFSMID RAMON

JE WIL TOCH OOK HET BESTE VOOR JOUW PAARD! HOEFSMID RAMON

HOEFSMID RAMON No foot no horse. Een oud Engels gezegde. Goede voeten vormen de basis om (sport)prestaties neer te zetten. Wist je dat de vier […]

Bekijk advertentie

-

Hoefverzorging van paard of geit

Hoefverzorging van paard of geit

Hoefverzorging van paard en geit.

Bekijk advertentie

N.O.T.K.

Gesponsorde links